EMET'İN SİT DAVASINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Kültür ve Turizm bakanlığı Kültür varlıklarını koruma genel müdürlüğü, Kütahya Kültür varlıklarını koruma bölge müdürlüğü ve AKS planlama ve mühendislik firması,Emet ilçesinde SİT alanları ve sit koruma imar planı konusunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Emet belediyesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen Emet kentsel sit alanı koruma amaçlı imar planı bilgilendirme toplantısında sunumlaEmet ilçesinde bugüne kadar sit çalışması kapsamında yapılan çalışmalar, bundan sonra yürütülecek işlemler vb. konularda katılımcılar bilgilendirildi.
İlçenin doğal kaynakları, turizm potansiyeli,tarihi ve kültürle değerleri ile tarım ve hayvancılık alanında yöresel üretimi gibi konuları yanında geçmişten bugüne korunmuş sokak ve mahalle kültürü,geleneksel mimari,tarihi binalar gibi konularda yapılan ve yapılacak olan çalışmalar değerlendirildi.
Toplantıya katılan gazetemiz muhabiri A.Kadir Ekmekçioğlu, ve Ecdad derneği başkanı Ali Duyan Emet’te cami ve han dışında tarihi bina kalmadığı, kurtuluş savaşında tamamen yakıldığı,bilgilerini sunmaları karşısında gelen heyet, sit kriterlerinin sadece tarihi binalar olmadığını,geleneksel mimari izlerini taşıyan binalar ve sokak ve mahalle kültürünü korumuş yerleşim yerlerinde çalışmalar yürütüldüğünü ifade ettiler.
Vatandaşların sit alanına giren binalarında tadilat çalışmaları için anıtlar kurulunda izin alma ve izin alma sürecinin çok uzamasının yarattığı mağduriyeti dile getirmeleri üzerine ise yapılan bilgilendirmede, sit alanı koruma imar planı çalışmalarının şuana kadar 2 aşamasının tamamlandığı, bundan sonraki hızlı süreçte 5 aşama süreciyle tamamlanarak, kesin sit imar planlarının belediyeye devrinden sonra sorunun ortanda kalkacağı ifade edildi. Belediyeye teslim edilecek sit imar koruma planının ardından tadilat izinlerinin direk Emet belediyesi fen işlerinden alıanabilineceği belirtildi.
Safranbolu Şirince, Beypazarı,Eskişehir odun pazarı,Kütahya germiyan sokağı gibi örnekler verilerek Emet’in termal ve doğal zenginlikleride aktarılarak,kırsal turizme yönelik sit alanı içersinde çalışmalar yapılabilineceği,bakanlıktan hibe destekler alınabilineceği belirtilen toplantıda, geçmişin izlerin yok olmaması ve çarpık kentleşme ile mücadele için çalışmaların süreceği belirtildi.
İlçenin sit alanlarının çoğalması ile değer kaybına değil,bilakis değer kazandığına dikkat çeken heyet,sit alanları koruma imar planlarının tamamlanmasının ardından, vatandaşların bunu daha iyi anlayacağını, bina ile ilgili çalışmaların ise kolaylıkla belediye vasıtası ile yürütebileceklerini ifade ettiler.
Halen Emet ilçesinde sit koruma imar planı içerisinde kalan 60 tescilli yapı,20 tescili önerilen yapı,752 tescilsiz yapı bulunuyor.Emet merkez babuk bey camii 1991 yılında,Emet hanı ise 2014 yılında koruma alanı olarak tescillenmişti.