Gazi Emet'in tarihi zaferinin yıldönümü

27 Nisan 2024 15:59 Emet Belediyesi 775

Emet Cevizdere Zaferi'nin 102. Yıl dönümü nedeniyle Cevizdere Şehitleri Anıtı önünde bir program düzenlendi.

27 Nisan Emet Cevizdere zaferinin 102. yıldönümü etkinlikleri kapsamında İlçeye bağlı Günlüce Köyü Cevizdere Mevkiinde bulunan Cevizdere Şehitleri Anıtı önünde bir program düzenlendi.

Düzenlenen programa; Kaymakam Furkan Seyman, Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, İlçe Jandarma Komutanı İsa Çobankaya , Mhp Emet ilçe başkanı Mustafa Mecit, Mhp il genel meclisi üyesi Mustafa Çil, bazı daire müdürleri, Emet Ceviz Dere Araştırma Derneği Başkanı Ali DUYAN, Günlüce Köyü Muhtarı Adem İnan ve gaziler katıldı.

Mhp dışında Başta AK parti olmak üzere hiçbir ilçe başkan ve teşkilatının Cevizdere zafeir gibi önemli bir etkinliğe katılmaması dikkat çekti.

Program, çelenk sunma töreni ile başladı. Cevizdere Şehitleri Anıtı’na Kaymakam Furkan Seyman Belediye Başkanı Mustafa Koca ve Emet Ceviz Dere Araştırma Derneği Başkanı Ali Duyan tarafından çelenk sunuldu. Akabinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken İstiklal Marşı okundu ve aynı anda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli tarafından Bayrağımız göndere çekildi.

“ÜLKE İÇİN ÇANAKAKLE ZAFEİR NE KADAR ÖNEMLİYSE EMET İÇNİDE CEVİZDERE ZAFERİ ÖNEMLİDİR” Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Emet Ceviz Dere Araştırma Derneği Başkanı Ali Duyan yaptı. Duyan konuşmasında “Bugün 27 Nisan ve bizim için çok önemli bir gün. Önemli çünkü bugün ilçe tarihimize altın harflerle yazılan çok büyük bir zaferin yıldönümüdür. İnsanların, toplumların ve milletlerin tarihlerinde çok önemli olaylar vardır ama bunlardan bazıları daha da önemlidir. Çünkü o olaylar onlar için bir kırılma noktasıdır. Hatta bazen varlık yokluk noktasını belirleyecek mesabededir. Bu olaylar sadece büyük değil aynı zamanda bir gurur kaynağıdır.  Mesela Çanakkale Zaferi. İşte ülkemiz için Çanakkale Zaferi neyse Gazi Emet’imiz için de Cevizdere Zaferi aynıdır.

EMET MİLLİ MÜFREZESİNİN KURULMASI ZAFERİN TEMELİDİR Cevizdere Zaferini anlayabilmek için çok daha öncesine gitmemiz lazım. Bazı önemli tarihleri, olayları ve isimleri bilmemiz lazım. Bunlardan ilki tıp öğrenimini tamamlayan Dr. Fazıl Bey’in görev yapmak üzere gönüllü olarak Emet’e gelmesidir. Dr. Fazıl Bey ki Cevizdere Zaferi’nin temelini hazırlayan Emet Milli Müfrezesi’ni kuran ve geliştiren isimdir. Bu müfreze sadece Emet’in değil daha sonra Gediz, Alaşehir, Gördes, Demirci gibi birçok yerin kurtarılmasında da önemli bir rol oynamıştır.

EMET 14 AĞUSTOS 1921 DE İŞGAL EDİLMİŞTİR 14 Ağustos 1921’e gelindiğinde ise ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Emet’imizin de Yunanlılar tarafından işgal edildiğini görüyoruz. Bu işgal fiilen değil resmen bir işgaldir. Yani Yunanlılar bu tarihte Gazi Emet’imizi fiilen işgal etmemişler; Emet, Yenice, Değirmisaz ve Dağardı bölgelerinin kontrolünü dönemin azılı eşkıyalarına vermişlerdir. Asıl ve ikinci işgal ise 20 Şubat 1922’de olmuştur ve bir bölük Yunan askeri ilçemize gelerek Emet Hükümet Konağına yerleşmişlerdir. Buna karşılık 1922 Mart’ında ise Garp Cephesi’nden Yüzbaşı Ahmet Ragıp ve Teğmen Şakir idaresinde 10 erden oluşan bir birlik ilçemize gönderilmiştir. Bu birlik de hem halkın bilinçlendirilmesi hem ileride başlatılacak olan büyük taarruza hazırlanmasında hem de Cevizderezaferinin yaşanmasında çok önemli bir role sahiptir.

 

DEĞİRMİSAZ BASKINI FİTİLİ ATEŞLEDİ 20 Nisan 1922’de gerçekleştirilen Değirmisaz baskınında altı Yunan askeri öldürülür. Bunun üzerine Emet’te bulunan Yunanlı komutan Köy Muhtarı Kadıoğlu İsmail ile iki azasını tutuklatıp Emet’e getirtir.Dayanılması güç işkenceler yapınca onların gerçek failleri söylemek zorunda kalmalarıyla olayın seyri değişir.

EMETLİLER HÜKÜMET KONAĞINI BASARAK YAKTILAR Yunanlı komutan Belediye Reisi Terlemez Hasan’a sorumluları bulmasını ve onları cezalandıracağını hatta kendisi ve askerleri için kadın kız istediğini söyler. Zaman kazanmak isteyen Belediye Reisi isteği kabul etmiş gözükerek durumu derhal ilgili kişilerle müzakere eder ve 24 Nisan gecesi Hükümet Konağı baskını gerçekleştirilerek burada bulunan 40 Yunanlı asker öldürülür.

 

VE CEVİZDEREDE DÜŞMAN BOZGUNA UĞRATILDI 27 Nisan 1922’ye gelindiğinde ise Yunanlıların bunun intikamını daha acı bir şekilde alacağını bilen Emetli ve Sülyeli efeler, Eğrigözlüseymenler ile Garp Cephesinden gelen askerler Cevzideremevkisinde siper alarak düşmanı beklerler. Burada 200-300 kişilik Yunan taburunu pusuya düşürerek büyük zayiat verdirirler ki bu olayın unutulmaz kahramanı da ilk kurşunu atan Porsuk Ahmet’tir. Adeta kıyametin yaşandığı o gün Cevizdere’de Yunanlılara karşı büyük bir zafer kazanılır. Hem de 200-300 kişiye karşılık 60-70 kişiyle. Böylece bu kayıpların intikamını almak isteyen Yunanlılar uçak takviyeli dört alaylık bir kuvvetle ilçemize gelirler. İşte Emet olaylarının önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Hem bir haftalık zaman diliminde Yunanlılara 300 yakın zayiat verdirmişler hem de düzenli ordumuzun karşısında olan 4 alay Yunanlıyı üzerine çekmişlerdir. Ahali ilçeyi boşaltıp dağlara sığınmak zorunda kalmıştır. Emetliler yine boş durmamış perakende gezen Yunanlıları imha etmiştir.

EMET VE 14 KÖYÜ BU OLAYDAN SONRA YAKILMIŞTIR Emet ile başedemeyeceğini anlayan Yunan güçleri ilçemizi ve 14 köyünü yakıp yıkarak 24 Mayısta ilçemizi terk ederler. İşte bundan bir asır önce yaşananlar. Gazi Emet’imizin tarihinde altın harflerle yazılacak sayfalar. Biz bu olayları unutmadık, unutmayacağız ve asla unutturmayacağız. Özellikle bu alanda eser yazan rahmetli Emekli Albay Hasan Şanlı ve Ahmet Öztürk kardeşime ayrıca Dr. Fazıl Bey’in anılarını yayınlayan İş Bankasına şükranlarımı sunuyorum."

EMET GAZİLİK ÜNVANINI HAK EDİYOR Daima yinelediğimiz gibi Emetimize Gazilik ünvanı verilmesi için tüm girişimler yapılmış yapılmaya da devam etmektedir. Bu konuda tüm parti ve stkların desteklerini bekliyoruz. Sözlerimi o dönemde Demirci Kaymakamı olan İbrahim Ethem Akıncı’nın “Avrupalılar medeni olduklarını söyledikleri Yunanlıların Emet’te yaptıkları mezalimi görsünlerde utansınlar” sözleri ve Dr. Fazıl Bey”in anılarının son kısmındaki “300-400 km. etrafı işgal altındayken Emetlilerin göstermiş oldukları bu kahramanlığı işgal altındaki diğer yerlerde gösterseydi düşmanın Anadolu içlerine kadar ilerleyebilmesi hayal olurdu” sözleri ile bitirmek istiyorum. Son olarak da diyorum ki Allah bizlere bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın.

 

Programın son bölümünde Şehitlikte bulunan temsili şehit kabirleri başında Kur’an-ı Kerim okunup, İlçe Müftüsü İsmail Çınar tarafından okunan duaya iştirak edildi.

Program sonunda Günlüce muhtarlığı muhtar Adem İnan katılımcılara kurtuluş pilavı ve ayran, ikramı yaparken  tavşanlı Anadolu lisesi Tarih öğretmeni  Münire çelik  önderliğinde  şehitliğe gelen öğrencilerede savaşın geçtiği   mevkilerde incelemegezisi düzenlendi.

Belediye Yazılımı: Medya İnternet™ - Belediye Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.