Kütahyada Termal Turizm Sağlık Zirvesi Yapıldı

22 Ocak 2020 11:13 Emet Belediyesi 3768

“Kütahya Termal Sağlık Turizm Zirvesi” toplantısı Hilton Garden INN Otel’de gerçekleştirildi.

İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) tarafından organize edilen “Kütahya Termal Sağlık Turizm Zirvesi” toplantısı Hilton Garden INN Otel’de gerçekleştirildi. İGEME yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve sunumlar sonucunda toplantıya katılan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hasan Öncel, Kütahya özelinde yeterli raporlar sunulmadığını ifade etti.
Termal Sağlık Turizminin bölge ekonomisi için önemi ve potansiyelini konuşmak ve bu konuda çalışmaları paylaşmak amacıyla Termal Sağlık Turizmi Zirvesi toplantısı İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) tarafından gerçekleştirildi. Termal Sağlık Turizmi konusu hakkında tarafların fikirlerini almak, kentin farkındalığını artırmak ve termal sağlık turizmi alanında bilgi birikimin oluşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya; Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hasan Öncel, Emet Belediye Başkanımız Hüseyin Doğan, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü adına Ahmet Büber, Kütahya İl Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kamu / Özel Sağlık Kuruluşları Yetkilileri, Bölgedeki Termal Sağlık Turizm Tesisleri yetkilileri ve yerel basın katılım sağladı.
ALİM IŞIK: “JEOTERMAL KAYNAK ARAMA RUHSATI İÇİN ORAYI KULLANMAYA DEVAM EDİYORUZ”
İGEME Yönetim Kurulu Başkanı Murat IŞIK, Sağlık Turizm Teşvikleri ve Sağlık Turizmi Ekonomisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Ardından Kütahya’daki termal sağlık turizmi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkına bilgilendirmede bulunan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya İl Özel İdaresi’nden yaklaşık 43 bin dekarlık alanı kiraladıklarını 3 yıllığına jeotermal kaynak arama ruhsatı için orayı kullanacakalrını belirtti.Işık,” Yaptığımız çalışmalar sonucunda yedi farklı bölgede ciddi su potansiyelinin olduğu yönünde ön bulguları elde ettik ve sonuçları geldi. Bu hafta iki yerde kuyu açımı için sondaj ihalesini başlattık. Mümkünse bin metreye kadar inip en az seksen doksan derece uzaklıkta su kaynağı arıyoruz. Sonrasında o bölgeyi ayrı planlayacağız.
Yoncalı’yı çok önemsiyoruz. Bu yıl ki programımıza aldık. Yaklaşık 545 milyon metrekarelik eskiden turizm merkezi olan ve sonradan merkezden çıkarılan bölgenin tamamen altyapısını yapacağız. Yol, su, elektrik ve kanalizasyon. Altyapının geldiğini gören yatırımcı inanıyorum ki daha rahat karar verecek. Özel yatırımcı gelmese dahi Kütahya Belediyesi olarak en az yüz odalı ve beş yıldızlı bir tesisi Yoncalı’ya biz kendimiz yapacağız. Ama önceliğimiz yatırımcı bulmak. Olmazsa dövünecek halimiz yok.Biz yapacağzı “dedi.
VURAL KAVUNCU: “KİMSE BİR ADIM İLERİ GİDEMİYOR, EKSİKLER ÇOK"
Kütahya Termal Sağlık Turizm Zirvesi toplantı programında belirtilen katılımcılardan eksikler olması sebebiyle “Biz kendi kendimize konuşacağız.” Diyerek sözlerine başlayan KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu ise, “Şimdi tabi burada Zafer Kalkınma Ajansı’nın çok önemli bir girişimi var. Bu girişim Tr33 bölgesi için yapılan devletin girişimi aslında. Devletin, kaynakları etkin bir şekilde kullanarak katma değere dönüştürerek refah unsuru haline dönüştürmek için yaptığı bir girişim. ZAFER de bununla ilgili üzerine düşen görevi yerine getirmek için, bir danışmanlık hizmeti alarak bir fizibilite çalışması yaptı.
Fizibilite demek bir yatırımın nasıl hayata geçeceği ile ilgili çalışmalar yapmak. Biz şu anda burada Kütahya’yı konuşacağız ama aslında bu rapor diğer bölgeleri de içerecek. Ben burada bugün esasen sonuna geldik dediğimiz projenin şu anda Afyon, Uşak ve ilimizle ilgili karşılaştırmaları görebilmeyi arzu ederdim. Ben bunları dinlemeye geldim aslında. Yani bu noktada ben sunduğunuz bilgilerden yazılı bir dokümanınızın olmadığını ve sadece gittiğiniz bazı yerlerle ilgili ama bir yere gitmek, incelemek ve özünü almak Kütahya ile ilgili bir otelde bir gün kalmakla olmuyor. Ya da bir şehre girip çıkmak ya da bir hastaneyi dolaşmakla olmuyor. Yani ben bunu çok eksik buluyorum. Ben size desem ki Kütahya’nın sağlık turizmi ile ilgili envanter ne çıkardınız desem zannediyorum oldukça eksik bir tabloyla karşı karşıya kalacağız.
“KÜTAHYA İÇİN NE YAPABİLİRİZİ TARTIŞMAYI İSTERDİK”
Ben zafer kalkınma ajansına bu anlamda raporun kabul edilmesi aşamasında gönüllü bir danışmanlık hizmeti vermeyi de sizlere öneriyorum. Çünkü sonuçta bir şey çıksın ortaya. Kütahya için ne yapabilirizi tartışmayı isterdik. Termal sağlığın tanımlarını yapıp hangi alanlarını geliştireceğiz. Ilıca’da Yoncalı’da Emet’te göbelde Kütahya’da rekabet gücümüz nasıl artacak ulusalda uluslararası planda. Kurumların üzerine düşen vazifeler nedir. Bunlara bakmamız lazım.
“KİMSE DURUMDAN VAZİYET ÇIKARMIYOR. KİMSE BİR ADIM İLERİYE GİDEMİYOR”
Kütahya’da yaptığımız bu defalarca yapılan toplantılar. Başka bir şey yapmıyoruz. Biz sadece yapalım aşamasında kalıyoruz. Kimse durumdan vaziyet çıkarmıyor. Kimse bir adım ileriye gidemiyor. Sağlık turizminde çok önemli bir kapasiteye sahibiz. Sağlık turizmi 5 yıldızlı otellerin içinde yapılan bir turizm değildir. Bizim doğamız var gölümüz var çevremiz var. Bizim Yoncalı da zaten devlet çok büyük bir yatırım yapıyor. Onlar bizde var Türkiye de ayrı olarak bir kaplıca bölgesinde yapılan tek şehir rehabilitasyon hastanesi Kütahya’dadır. Başka bir yerde yok. Rehabilitasyon eğer termal sağlık turizminde destekleyici bir unsursa eğer şu anda Kütahya, nüfusuna göre Türkiye’nin rehabilitasyonda en nitelikli ve kapasiteli bir ilidir açık ara. Peki bu yatırımlar varken biz neden daha fazla ilerleyemiyoruz bütün ekip olarak bu konuyu ankara2da bizim anlatmamız lazım. Kütahya sadece dışarıdan bir şey beklememeli önce kendisi inanmalı ve harekete geçmeli.” İfadelerine yer verdi.
HASAN ÖNCEL: “ BU ARAŞTIRMADA BİRAZ DAHA FAZLA FARKLI BİR ŞEYLER OLMASINI İSTERDİK”
Konuşmaların ardından İGEME Tasarımcı ve Marka Yöneticisi Feyza Aktulga tarafından Termal Sağlık turizminde Markalaşma konusunda sunum yaptı. Termal Sağlık Turizminde Markalaşma sunumunun ardından söz alan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hasan Öncel, bu sunumun Kütahya özelinde olmadığı vurgulayarak, “ Sunumun son sayfasına kadar oradaki Kütahya yazısını Isparta, Elazığ, Kars, Van olarak değiştirip her ilde markalaşma için yapılacak bir sunum. Yani biz son sayfaya kadar sizin markalaşmayla ilgili anlattıklarınızı buradan çıkıp Afyon’a gidip ilk baştaki Kütahya yazısı yerine Afyon yazarak sunabilirsiniz, ya da Elazığ yazarak sunabilirsiniz. 25 yıldır turizmle ilgili her türlü toplantıya, termalle ilgili her türlü toplantıya katılmış bir insan olarak söylüyorum. Sadece son sayfadaki kısım Kütahya’yı anlatıyor. Halbuki markalaşma deyince çok daha uzun, halkın demokratik yapısı, insanların karakterleri, bunların algılanması lazım. Bunlar internetteki olan bilgiler. Bu araştırmada biraz daha fazla farklı bir şeyler olmasını isterdik. Bize somut, elle tutulabilir, sözle görülebilir, bize istikamet verecek, yol gösterecek biraz daha fazla bilgiler olmasını beklerdik. Ben şahsen bu sektörün içerisindeki bir insan olarak, 62 ülke ve 300 şehir gezmiş bir insan olarak bizim bu sunumdaki konularla markalaşacağımız konusunda tereddütlerim var. Ayrıca Termal Sağlık ve termal diyoruz ya, o sağlık ve termalin arasına aslında bir çizgi konulur. Şu ana kadarkilerin hepsi turizm konusunda bir şeyler anlatıldı ama eğer burada sağlıkla ilgili bir şeyler yapılmak isteniyorsa burada üniversitenin görüşü kadar üniversitenin bilgi ve görüşü bu raporlara girmeden bu raporun verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitemizin çok ciddi araştırmaları var eğer bu rapor katılmadan sonuçlanmış rapor olarak düşünülürse ben boşa giden bir emek diye düşünüyorum.” Dedi. Daha sonra ise Avukat Kenan Uysal, Sağlık Turizm Hukuku konulu sunum yaparak bilgilendirmelerde bulundu.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ HÜSEYİN DOĞAN;”İLÇEMİZİN TERMAL TURİZM FİZİBİLİTELERİ HAZIR,ŞİMDİ SIRA UYGULAMADA”

"Sağlık Turizmi" Çalıştayı’nın Kütahya’da gerçekleşmiş olmasının memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Emet Belediye Başkanımız Hüseyin Doğan, Emet ilçesinin termal kaynaklarının etkin kullanımı adına, yeni,t espit edilen rezervlerin sondaj çalışmaları, apart ve yüzme havuzları yapımı vb. konularda belirli bir program dahilinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Belediye Başkanımız Hüseyin Doğan, Emet termal sağlık fizibilite raporlarında öne çıkan Eko turizm adına ilçede geleceği kucaklayan, projeleri adım adım gerçekleştireceklerini beyan etti.

  • Etiketler
Belediye Yazılımı: Medya İnternet™ - Belediye Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.